Simon Says:

Wat vinden de gele hesjes straks van de CO2-heffing?

Wat zijn mensen toch een ongelooflijke na-apers. In Frankrijk gele hesjes, wij ook gele hesjes. Roepen ze in Frankrijk dat Macron weg moet, dan roepen onze gele hesjes op de Erasmusbrug dat Rutte weg moet.

Het werkwoord luidt naäpen en het is onmiskenbaar dat apen er bedreven in zijn maar Homo sapiens kan het veel beter. Eigenlijk zou het na-mensen moeten heten.

Over de gele hesjes gesproken, het protest is ontstaan omdat president Macron via een kleine toeslag op de brandstofprijs de Fransen wil dwingen om zo auto’s te kopen die beter voor de ijsbeertjes zijn. Bij het NPO-journaal wordt dit weggelaten want daar wordt het idee gekoesterd dat het hele volk erg op de hand is van klimaatbeleid en niet kan wachten tot die beloofde energietransitie nu echt op stoom komt.

Maar het gaat wel degelijk over het klimaat. Dat blijkt ook uit de uitspraak van een Franse minister dat je een tweedeling ziet tussen de Fransen die zich druk maken over het einde van de wereld en de Fransen die zich druk maken over het einde van de maand. Zoiets als de kloof tussen de prosecco drinkende Tesla-rijder en de mensen die blij zijn met hun tien jaar oude tweedehandsje waar CDA-leider Sybrand Buma het deze zomer over had in zijn interview met Elsevier Weekblad.

Een en ander roept de vraag op wat er gaat gebeuren wanneer in de toekomst de CO2-heffing wordt geïntroduceerd. Het zit er immers dik in dat de bij al die klimaatconferenties en nationale Klimaatakkoorden en Klimaatwetten gestelde CO2-doelen niet worden gehaald met windmolens, zonnecellen en laadpalen voor elektrische auto’s. Het zou wellicht kunnen met kerncentrales maar daar zijn de geesten nog lang niet rijp voor en in Nederland misschien wel nooit.

Dan is een CO2-heffing de enige mogelijkheid om de gestelde doelen te halen. Voor elk product in de supermarkt, voor elke vorm van dienstverlening zal dan worden uitgerekend hoeveel CO2 er bij vrij komt en daar wordt dan een prijs aan gekoppeld. De gedachte hierachter, die vooral door economen maar ook door de milieubeweging wordt omhelsd, is dat mensen dan vanzelf producten gaan kopen die beter voor de ijsbeertjes zijn. Klimaatonvriendelijke bedrijven zullen failliet gaan en klimaatvriendelijke bedrijven krijgen de wind mee.

Dat klinkt mooi maar het betekent dat alle prijzen omhoog zullen gaan. De appel in de supermarkt zal  duurder worden, het biertje in het café ook, de loodgieter wordt duurder, het tweedehandsje, een jaarkaart op de staantribune bij Feijenoord of Ajax ook. Miljoenen mensen zullen al halverwege de maand in de knel komen. En dan is de kans ook nog eens groot dat ze hun baan kwijt raken en moeten solliciteren bij een prosecco-drinkende fabrikant van laadpalen voor Tesla’s.

Ik heb een donkerbruin vermoeden dat de gele hesjes hier niet zo blij mee zullen zijn.