Media

In NRC Handelsblad van 8 maart 2022 stond een artikel over de verslaggeving in NRC Handelsblad over de klimaatproblemen. Verslaggever Gijsbert van Es wijst er op dat ik in 1977 de allereerste was.

nrc-handelsblad-20220308-4600724-klimaatverandering-sinds-1977

Op 12 januari 2022 had de Volkskrant een in memoriam voor Olaf Schuiling, die enkele weken eerder op 89-jarige leeftijd was overleden. Voor die necrologie werd ik geïnterviewd, omdat ik Schuiling in 2005 uitgebreid interviewde voor Elsevier. Dat interview is te vinden in mijn bundels ‘Gesprekken met grote geleerden‘ en ‘Vertrouwen in de wetenschap‘.

Op de NRC website van 10 januari 2022 gaat Gijsbert van Es in het archief na wanneer in NRC Handelsblad voor het eerst over klimaatverandering dan wel het broeikaseffect is geschreven en komt tot de conclusie dat ik in 1977 de eerste was.

In EW week 1 2022 reageer ik op de Huizinga-lezing over een ‘klimaatcatastrofe’ van de Belgische cultuurhistoricus en schrijver David Van Reybrouck.

Op radio 1 werd ik op 6 januari 2022 geïnterviewd over de verschillen en overeenkomsten tussen de aidspandemie van dertig jaar geleden en corona nu.

In het Kerstnummer van EW  week 50 2021 brengt Gerry van der List een ode aan de natuurwetenschap, als ‘aartsengel van de vooruitgang’. Hij noemt enkele auteurs die daar aandacht aan schenken, onder wie ondergetekende: ‘Dat pessimisme vaak feitenvrij is, blijkt ook uit informatieve publicaties als Het Grote Goed Nieuws Boek en Alles wordt beter! van Simon Rozendaal. In zijn columns in EW toont de wetenschapsjournalist aan dat doemdenkers uit het verleden, zoals de Club van Rome, geregeld te hard de noodklok hebben geluid. Dit besef gaat bij hem gepaard met een rationeel vertrouwen in de inventiviteit van wetenschappers om moderne problemen, zoals de opwarming van de aarde, te lijf te gaan.’

In Nieuwe Revu van week 48 2021 word ik geïnterviewd door Laurens Bluekens over o.a. het klimaatprobleem, kernenergie en biologisch voedsel.

Op de website van de onlinekrant Metro gaf ik op 11 november 2021 samen met klimaatpsycholoog Gerdien de Vries en klimaatonderzoeker Detlef van Vuuren antwoord op de vraag of Nederland genoeg doet om de opwarming van de aarde te beperken.

Op 30 oktober mocht ik bij WNL op Radio 1 (vanaf minuut 9) wat zeggen over de klimaattop in Glasgow.

In journalistenvakblad Villamedia worden enkele ‘klimaatjournalisten’ onder wie ik zelf geïnterviewd over de klimaatverslaggeving: is het terecht om woorden als ‘klimaatcrisis’ te gebruiken?

In EW kom ik aan het woord bij het overlijden van journalist Aad Wagenaar.