Ziekten

Vanaf 1986 heb ik uitgebreid over verschillende ziekten geschreven in Elsevier. Dat begon met aids, toen een buitengewoon angstaanjagende ziekte die vooral onder homo-mannen voorkwam maar zich naar de algehele bevolking dreigde te verspreiden. Ik heb er twee boeken over geschreven, één over het onderzoek, in 1990 Aids – de jacht op een virus, en in 1996, in opdracht van het Aidsfonds een boek over het Nederlandse aidsbeleid, Blus de brand.

Ik heb twee boeken geschreven over zeldzame ziekten, dat bestaat uit interviews met patiënten. Het is mijn lijf – een nieuwe revolutie, patient power uit 2006, dat ook over de betrokkenheid gaat over patiënten. Eerste zin op de achterflap: ‘Na black power, women’s power en homo power dient zich een volgende omwenteling aan: patiënten die de macht willen grijpen.’ Een jaar later is het in het Engels verschenen, It’s my life – a new revolution, patient power. In datzelfde jaar verscheen Een vreemde ziekte – hun verhaal: patiënten met sikkelcel en bèta-thalassemie , gemaakt op verzoek van de patiëntenvereniging Oscar.

Over vaccins – ter bescherming tegen ziekten – schreef ik in 2013 in de serie Elementaire Deeltjes van de Amsterdam University Press een boekje. De Nederlandse New Scientist was er enthousiast over. In 2016 zag ik in Oeganda en Rwanda hoe enthousiast de bevolking (daar wel) was over vaccinaties en schreef daar over in Elsevier Weekblad.

Infectieziekten hebben mijn speciale belangstelling. Zo schreef ik in 2018 in Elsevier Weekblad een groot artikel over het groeiende probleem van de resistente schimmels. Óp 2 februari 2016 maakte ik naar aanleiding van de opkomst van de ziekte zika een omslagartikel over de mug die deze ziekte verspreidt.

 

Op 6 september 2016 schreef ik in Elsevier Weekblad dat het in veel opzichten de goede kant op gaat met de behandeling van kanker, zelfs nu in veel (rijke) landen kanker de belangrijkste doodsoorzaak is geworden. Op 15 juli 2016 schreef ik in Elsevier Weekblad over het gen voor rood haar dat de kans op huidkanker verhoogt.

Op 18 juni 2016 schreef ik in Elsevier Weekblad een omslagverhaal ‘Waarom suikerziekte zo sterk toeneemt’.

 

Op 30 mei 2017 schreef ik een cover over het belang van vitamine D voor de gezondheid.