Over Simon

Ik ben in 1951 in de Oosterstraat in Schiedam geboren, in het huis van mijn oma. Na drie maanden verhuisden we naar de Sumatraweg in de Rotterdamse wijk Katendrecht, waar mijn vader – eveneens Simon Rozendaal geheten – met zijn broer Dick een groentewinkel had. Wij gingen boven de winkel wonen en ik groeide op te midden van hoeren en vechtende matrozen – waarover ik heb geschreven in  ‘De winkel van mijn vader’.

Ik heb HBS-B gedaan op het Calvijn Lyceum in Rotterdam Zuid en ben daarna scheikunde gaan studeren aan de TU Delft, waar ik in 1974 afstudeerde op katalyse door zeolieten. Toen heb ik eerst een jaar gewerkt als ingenieur-assistent aan de TU Delft op het gebied van afvalwaterzuivering. Vanaf 1975 was ik als dienstweigeraar gestationeerd bij de Stichting Biowetenschappen en Maatschappij, waar ik als wetenschapsjournalist oprichter en redacteur was van het BioBulletin met gratis artikelen voor huis-aan-huisbladen over onderwerpen zoals DNA-onderzoek. Van 1977 tot 1986 was ik achtereenvolgens wetenschapsredacteur en chef verslaggeverij bij NRC Handelsblad, waar ik één van de oprichters was van de wekelijkse wetenschapspagina, later wetenschapsbijlage.

Bij NRC Handelsblad schreef ik in 1979 en 1980 samen met Peter van Dijk (later adjunct-hoofdredacteur van NRC Handelsblad en hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad) een uitgebreide serie artikelen over het belang van industriële vernieuwing (innovatie) in Nederland, vanaf 2 oktober 1979. Met hem was ik in 1982 enkele weken in Japan om te kijken wat Nederland op het gebied van wetenschap, technologie en innovatie kon leren. Op 29 mei 1982 nam onze serie in NRC Handelsblad een aanvang met de voorspelling van een nieuwe industriële revolutie.

Over de periode dat ik bij NRC Handelsblad de wetenschapspagina hielp opzetten, schreef mijn toenmalige collega Rob Biersma op 24 februari 2007 in NRC Handelsblad. In die zelfde krant blikte ik ook terug en verwees naar de tip die ik van mijn toenmalige hoofdredacteur, André Spoor, kreeg om begrijpelijk over wetenschap te schrijven: denk aan de lerares Frans.

Van 1986 tot 2017 was ik wetenschapsredacteur voor weekblad Elsevier, vroeger Elseviers Magazine geheten en tegenwoordig Elsevier Weekblad. Sinds september 2017 ben ik officieel met pensioen.

Daarnaast heb ik ook diverse televisieprogramma’s over wetenschap gepresenteerd dan wel daaraan meegewerkt. In de jaren tachtig was ik presentator van de cursussen Biotechnologie en Statistiek van Teleac en van het wetenschapsprogramma Concept van de NCRV. In de jaren negentig was ik redacteur van Noorderlicht van de VPRO en aan het begin van deze eeuw veel jaren vaste gast in Nieuwslicht van de VARA. Ook was ik regelmatig gast bij de talkshow Pauw en Witteman.

Ik heb in totaal zo’n 25 boeken geschreven, waarvan twee over de verbijsterende maar te weinig onderkende vooruitgang in de wereld:  ‘Het Grote Goed Nieuws Boek’ uit 2007 en  ‘Alles wordt beter! (nou ja, bijna alles)’ uit 2015.

Over vooruitgang intervïewde de helaas te vroeg overleden Wim Brands mij in 2007 voor het tv-programma VPRO Boeken.