Medicijnen

De afgelopen jaren heb ik veel geschreven over nieuwe medicijnen en de rol van de farmaceutische industrie. Deels vanuit mijn achtergrond als chemicus (mooie moleculen!) maar ook omdat die sector behoorlijk omstreden is geraakt. Deels terecht misschien (de hoge prijzen) maar te vaak wordt vergeten dat nieuwe medicijnen een belangrijke motor vormen achter de spectaculaire levensstijging in de Westerse wereld.

De afgelopen jaren stelde ik voor Elsevier Weekblad regelmatig een medicijnendossier van tien tot twaalf pagina’s samen. In 2016 maakte ik een reportage over de vaccinfabriek in het Belgische Puurs. Ook stond in dat dossier een interview met hoogleraar Henk Jan Out over de farmaceutische industrie. In 2017 analyseerde ik of medicijnen te duur zijn.  Ook had ik een profiel van Martin Skhreli, de Darth Vader van de farmaceutische industrie. In datzelfde nummer had ik een interview met hoogleraar en kankerpatiënt Leonie Jansen-Janssen (een paar maanden later zou ze – veel te jong – overlijden).

In 2015 mocht ik een jaar meelopen bij Janssen in Leiden (het voormalige Crucell en onderdeel van het Amerikaanse Johnson & Johnson) waar aan de ontwikkeling van een vaccin tegen Ebola wordt gewerkt. Op 17 december 2015 had ik er dit verhaal over.

Op 30 december 2015  vroeg ik me af of het wel waar is, wat je zo vaak hoort en leest, dat de opkomst van resistente bacteriën wordt veroorzaakt door het kwistig strooien met antibiotica in de veeteelt. De ongelooflijke smeerboel in India – en dan vooral in de farmastad Hyderabad – draagt bij aan de ontwikkeling van resistentie tegen antibiotica – aldus dit artikel van 9 mei 2017.

Bij de uitreiking van de Galenus prijs 2017 (voor het meest innovatieve medicijn van het jaar) mocht ik een lezing houden over de bijdrage die geneesmiddelen aan de vooruitgang hebben geleverd. In het magazine dat speciaal voor deze bijeenkomst is gemaakt, schreef ik de column ‘Motor van de vooruitgang’  (niet schrikken dat ik opeens tot hoogleraar farmacologie ben gepromoveerd).

Op 16 januari 2018 schreef ik in Elsevier Weekblad over tumorzoekende medicijnen, van Bayer en het Meander Medisch Centrum in Amersfoort.