Klimaat column in EW (2023)

Mijn columns op de website van EW zijn helaas slechts toegankelijk voor abonnees, maar u kunt natuurlijk ook het weekblad in de winkel kopen.

Het is makkelijk om te zeggen dat bedrijven (ExxonMobil, Shell) of personen in het verleden de klimaatwetenschap hebben gebagatelliseerd. Ik volg al sinds 1977 de klimaatwetenschap en vergeten wordt dat tot een jaar of zeven geleden niemand die tak van wetenschap serieus nam, ook niet bij het KNMI of het IPCC. Lees mijn vierde column.

Zo’n vijftig mensen vroren dood in de Verenigde Staten rond Kerst. Het herinnerde ons er aan dat kou gevaarlijker is voor homo sapiens (immers ontstaan in de tropen) dan dat beetje opwarming waar het dag in dag uit in het nieuws over gaat, schrijf ik in mijn derde column.

De extra kosten van zonnecellen en windmolens worden ‘gesocialiseerd’. Dat betekent dat de gewone burger meebetaalt aan zonnecellen op de daken van huizenbezitters en windmolens in hun tuin. Het is volgens een hoge ambtenaar ‘omgekeerde nivellering’. Geld pikken van de armen en dat verdelen onder de rijken, schrijf ik in mijn tweede column.

.Natuurlijk gaat er veel niet goed in de wereld (Baudet, Poetin, complotdenkers) maar er staat nog veel meer tegenover dat wel de goede kant op gaat. Ik beloof ook in het nieuwe jaar daar uitgebreid aandacht aan te schenken, mede vanwege het evenwicht. In mijn eerste column van 2023: de wonderbaarlijke terugkeer van de walvis.