10_KEN COLUMN SIMON
In de voormalige Noorse walvisslachterij op Grytviken, Zuid-Georgië, zijn ruim een eeuw geleden tienduizenden walvissen uitgemoord. Gelukkig scharrelen er nu zeehonden en zeeolifanten rond en wemelt het van de bultrugwalvissen. De natuur heeft weer bezitgenomen van deze schuldige plek. Zouden de Noren niet eens excuus aanbieden voor hun misselijkmakende gedrag van vroeger (en nu!), opper ik in mijn negende column.
Biologische landbouw heeft een lagere opbrengst en dus moet er meer natuur in landbouwgrond worden omgezet voor biologisch voedsel. Het is slecht voor de natuur en de biodiversiteit en dus onbegrijpelijk dat zowel Brussel als Den Haag op de biologische toer zijn. Zelfs conservenfabrikant Hak is nu de kluts kwijt en gaat alleen nog maar biologische blikken verkopen. Lees mijn achtste column.
Van alle vormen van beleid is het klimaatbeleid misschien wel het allerslechtste. Er wordt nu ruim dertig jaar beleid gevoerd, maar het is geheel mislukt. De mondiale temperatuur en concentratie CO2 in de atmosfeer willen maar niet stabiliseren. Zouden we het niet eens over een andere boeg moeten gooien, zo vraag ik me af in mijn zevende column.
De Zuidpool warmt veel minder hard op dan de Noordpool. Ik breng een bezoek aan Antarctica en realiseer me bij de voorbereiding dat het in veel opzichten het raarste continent op aarde is. Lees het in mijn zesde column.
Steeds meer mensen zijn getroebleerd door smeltende ijskappen en stijgende zeespiegels. Ze hebben bijvoorbeeld last van ‘terrafurie’: extreme woede als je ziet dat de mensheid de wereld aan het vernietigen is en jij daar niets aan kunt doen. Gelukkig zijn er veel zaken die de goede kant op gaan en daar kunnen we vertrouwen in de toekomst aan ontlenen. Kop op en lees mijn vijfde column.
Het is makkelijk om te zeggen dat bedrijven (ExxonMobil, Shell) of personen in het verleden de klimaatwetenschap hebben gebagatelliseerd. Ik volg al sinds 1977 de klimaatwetenschap en vergeten wordt dat tot een jaar of zeven geleden niemand die tak van wetenschap serieus nam, ook niet bij het KNMI of het IPCC. Lees mijn vierde column.
De extra kosten van zonnecellen en windmolens worden ‘gesocialiseerd’. Dat betekent dat de gewone burger meebetaalt aan zonnecellen op de daken van huizenbezitters en windmolens in hun tuin. Het is volgens een hoge ambtenaar ‘omgekeerde nivellering’. Geld pikken van de armen en dat verdelen onder de rijken, schrijf ik in mijn tweede column.
.Natuurlijk gaat er veel niet goed in de wereld (Baudet, Poetin, complotdenkers) maar er staat nog veel meer tegenover dat wel de goede kant op gaat. Ik beloof ook in het nieuwe jaar daar uitgebreid aandacht aan te schenken, mede vanwege het evenwicht. In mijn eerste column van 2023: de wonderbaarlijke terugkeer van de walvis.