Geschiedenis

Sinds 2016 woon ik in Delfshaven, de wijk die vroeger de haven van Delft was en tegenwoordig een wijk in het noordwesten van Rotterdam. Ik verdiep me in de geschiedenis van Delfshaven en haar beroemdste inwoner, Piet Hein. Ik schreef in Elsevier Weekblad al twee keer een stuk over hem. Op 17 oktober 2016 publiceerde Elsevier Weekblad de lezing die ik tijdens de Avond van de Chemie hield en waarin ik mijn top-drie van chemische bijdragen aan de vooruitgang weergaf. Daarbij ging ik in op de verrassende inhoud van de zilvervloot. Die bestond voor een belangrijk deel uit kleurstoffen. Op 25 mei 2018 beschreef ik in Elsevier Weekblad hoe Piet Hein in 1624 bijna eigenhandig Salvador de Bahia innam, dat heel de Republiek toen feestvierde en die verovering bijdroeg aan de korte periode dat Nederland een deel van Brazilië (‘Ons Braziel’) had gekoloniseerd.

Over de watersnood van 1953 schreef ik vijftig jaar later, op 1 februari 2003, een grote reportage: De nacht van de 1836 doden. Het verscheen ook in een bundel historische reportages van Elsevier. In de Wall Street Journal vergeleek ik in 2005 orkaan Katrina met de watersnoodramp van 1953.

Nadat ik een keer op vakantie was geweest in Schiermonnikoog ben ik in de Duitse geschiedenis van dat Waddeneiland gedoken, Elsevier, 18 december 2004: Hoe Schiermonnikoog in Nederlandse handen viel – opgenomen in het boek De executie van oom Koen.

Ook het titelverhaal in dat boek is van mijn hand. Het verscheen op 21 december 2013 (mijn vader, jonge broer van de genoemde oom Koen, heeft het gelukkig nog mee kunnen maken) in Elsevier en is gebundeld in dat boek.

In De winkel van mijn vader beschrijf ik de geschiedenis van Rotterdam en dan vooral van de wijk Katendrecht, waar ik opgroeide.

Op  26 maart 2016 interviewde ik de Deense maritiem historicus Bo Poulsen over de verbazingwekkende geschiedenis van de Nederlandse haringvisserij, die eeuwen lang niet te kopiëren was door buurlanden.

Ook over die andere grote historische Rotterdammer, Erasmus, schreef ik. In 2016 stelde ik in Elsevier Weekblad naar aanleiding van de opening van de permanente Erasmus-expositie in de bibliotheek van Rotterdam dat het eigenlijk absurd is dat Rotterdam Erasmus claimt.  In 2017 bezocht ik in Bazel de huizen waar hij woonde en stierf.

Op 1 november 2016 schreef ik in Elsevier Weekblad dat actiegroep de Grauwe Eeuw die toen net het standbeeld van J.P. Coen in Hoorn had besmeurd geen historisch benul heeft.

Op 4 december 2017 schreef ik in Elsevier Weekblad – na een reis langs de Oostzee – over de mogelijke Baltische wortels van onze eigen Zwarte Piet.

Op 15 januari 2018 beschreef ik in Elsevier Weekblad hoe het voormalig VOC-zeemagazijn in Delfshaven wordt opgeknapt.