Media

Marcia Luyten, columniste van de Volkskrant, twittert: lees het boek van Simon Rozendaal over Piet Hein.

De directeur van de Oude Jan ‘jat’ mijn opmerking dat PH woke was.

Op GeenStijl interviewde Arthur van Amerongen me over activistische journalisten, wat er na corona komt, Katendrecht en de overdreven angst voor minieme chemische risico’s.

In 2019 kwam mijn boek ‘Warme aarde, koel hoofd’ uit. Ter gelegenheid daarvan was er in het tv-programma Buitenhof een debat tussen mij en Diederik Samsom.

Marianne Zwagerman, columniste (en voormalig directeur) van de Telegraaf veranderde haar mening over Tata Steel n.a.v. mijn ‘briljante’ column in EW.

Waarop Karin den Heijer, leraar scheikunde op het Erasmiaans gymnasium schreef dat ze door mijn boeken en artikelen veranderd is van ‘bange milieuactivist tot vooruitgangsoptimist’.

In Metro van 8 juni 2023 werd ik samen met Maarten van Rossem en Julia Wouters geïnterviewd over de klimaatactiegroep Extinction Rebellion.

De tiende D.G. van Beuningenlezing die ik op 27 maart 2023 mocht uitspreken op de ss Rotterdam is geplaatst op de website van EW en AD. Daarnaast heeft AD het ook in de papieren krant gepubliceerd.

Column Ronald Plasterk in De Telegraaf van 23 maart 2023: ‘Je zou hopen dat de kritische Nederlandse omroep regelmatig fysicus Arnout Plasterk of chemicus Simon Rozendaal uitnodigt om uit te leggen hoe het echt zit.’

November 2022: Onlangs is mij een zeldzame eer ten deel gevallen. Schrijver en columnist Sander Schimmelpenninck schold me op Twitter uit voor ‘Prostaatpopulist’ en ‘guur rechts‘ .

In de NRC van 10-11-2022 reageert columniste Aylin Bilic op het meningsverschil tussen Ed Nijpels en mijzelf in de uitzending van WNL Op Zondag van 6 november.

Zondag 6 november 2022 was ik te gast bij WNL Op Zondag en mocht daar de stelling verdedigen dat Nederland te weinig vaart maakt met kernenergie.

Op 6 oktober 2022 werd ik voor TPO (The Post Online) geïnterviewd door Hans van Willigenburg.

28 juli 2022 werd ik geïnterviewd door Laurens Bluekens voor het Metro panel met de stelling ‘Nederland moet sterker inzetten op kernenergie’.

In NRC Handelsblad van 8 maart 2022 stond een artikel over de verslaggeving in NRC Handelsblad over de klimaatproblemen. Verslaggever Gijsbert van Es wijst er op dat ik in 1977 de allereerste was.

nrc-handelsblad-20220308-4600724-klimaatverandering-sinds-1977

Op 12 januari 2022 had de Volkskrant een in memoriam voor Olaf Schuiling, die enkele weken eerder op 89-jarige leeftijd was overleden. Voor die necrologie werd ik geïnterviewd, omdat ik Schuiling in 2005 uitgebreid interviewde voor Elsevier. Dat interview is te vinden in mijn bundels ‘Gesprekken met grote geleerden‘ en ‘Vertrouwen in de wetenschap‘.

Op de NRC website van 10 januari 2022 gaat Gijsbert van Es in het archief na wanneer in NRC Handelsblad voor het eerst over klimaatverandering dan wel het broeikaseffect is geschreven en komt tot de conclusie dat ik in 1977 de eerste was.

In EW week 1 2022 reageer ik op de Huizinga-lezing over een ‘klimaatcatastrofe’ van de Belgische cultuurhistoricus en schrijver David Van Reybrouck.

Op radio 1 werd ik op 6 januari 2022 geïnterviewd over de verschillen en overeenkomsten tussen de aidspandemie van dertig jaar geleden en corona nu.

In het Kerstnummer van EW  week 50 2021 brengt Gerry van der List een ode aan de natuurwetenschap, als ‘aartsengel van de vooruitgang’. Hij noemt enkele auteurs die daar aandacht aan schenken, onder wie ondergetekende: ‘Dat pessimisme vaak feitenvrij is, blijkt ook uit informatieve publicaties als Het Grote Goed Nieuws Boek en Alles wordt beter! van Simon Rozendaal. In zijn columns in EW toont de wetenschapsjournalist aan dat doemdenkers uit het verleden, zoals de Club van Rome, geregeld te hard de noodklok hebben geluid. Dit besef gaat bij hem gepaard met een rationeel vertrouwen in de inventiviteit van wetenschappers om moderne problemen, zoals de opwarming van de aarde, te lijf te gaan.’

In Nieuwe Revu van week 48 2021 word ik geïnterviewd door Laurens Bluekens over o.a. het klimaatprobleem, kernenergie en biologisch voedsel.

Op de website van de onlinekrant Metro gaf ik op 11 november 2021 samen met klimaatpsycholoog Gerdien de Vries en klimaatonderzoeker Detlef van Vuuren antwoord op de vraag of Nederland genoeg doet om de opwarming van de aarde te beperken.

Op 30 oktober mocht ik bij WNL op Radio 1 (vanaf minuut 9) wat zeggen over de klimaattop in Glasgow.

In journalistenvakblad Villamedia worden enkele ‘klimaatjournalisten’ onder wie ik zelf geïnterviewd over de klimaatverslaggeving: is het terecht om woorden als ‘klimaatcrisis’ te gebruiken?

In EW kom ik aan het woord bij het overlijden van journalist Aad Wagenaar.