Het Reformatorisch Dagblad had in december een recensie van mijn boek ‘Paniek om niets‘. ‘Al met al slaagt Rozendaal er tamelijk goed in de getallenbrij inzichtelijk te maken voor zijn doelgroep, de „lerares Frans”, die in zijn paperback model staat voor alle niet-bèta’s. Vooral ook de vele herkenbare voorbeelden waarmee hij zijn betoog illustreert, maken het boek vlot leesbaar.’
Bij het Belgische webmagazine Doorbraak is ‘Paniek om niets‘ het boek van de week.
Recensent Wannes Bok: ‘Rozendaal schetst een helder en verrassend perspectief. Hij laat zien hoe onze meetdrang niet alleen inzicht geeft, maar ook angst kan voeden. Daarin onderzoekt hij of de almaar gevoeligere meetapparatuur waarover we beschikken ons écht vooruit helpt. In zijn boeiende betoog neemt Rozendaal ons mee in een paradox: terwijl onze leefomgeving steeds schoner en veiliger wordt, lijkt onze focus op risico’s en schadelijke stoffen groter dan ooit.’
De Belgische website Doorbraak had een eindejaarsinterview met me. ‘Langdurige angst voor PFAS is mogelijk schadelijker dan de stof zelf.’
Op webmagazine Wynia’s Week heeft Hans van Willigenburg een artikel over ‘hit pieces’, mede naar aanleiding van de recensie in NRC van mijn boek ‘Paniek om Niets‘.
NRC had op 30 november een uiterst negatieve en soms zelfs ietwat rancuneuze recensie over mijn nieuwe boek ‘Paniek om niets‘.
Op YouTube-kanaal De Nieuwe Wereld had journalist Jurgen Tiekstra een uitgebreid gesprek met mij over mijn nieuwe boek ‘Paniek om niets‘, wat het behelst en waarom ik het heb geschreven.
Op zaterdag 9 november werd ik door Chris Vemer geïnterviewd over mijn nieuwe boek ‘Paniek om niets‘ op Radio Rijnmond, vanaf 42 minuten.
Op Wynia’s Week is Joost Schepel, advocaat en voormalig eigenaar van reisbureaus, in een stuk over de waterkwaliteit en de waternormen heel positief over ‘Paniek om niets‘: ‘Ik ben geen chemicus en beveel voor iedere niet-deskundige het onlangs verschenen boek Paniek om niets van Simon Rozendaal aan. Rozendaal is wél chemicus en bovendien wetenschapsjournalist.’
In de Volkskrant van 4 oktober had wetenschapsjournalist Maarten Keulemans een groot interview met me over mijn nieuwe boek ‘Paniek om niets‘.
Daarop reageerden twee hoogleraren Nico en Paul van den Brink, die stelden dat mijn voorstel om 1 ppm als grens te nemen onzinnig is.
In zijn column in de Volkskrant zette natuurjournalist Jean-Pierre Geelen zich af tegen mijn relativering en noemde me ‘een strijder tegen de “gifgekte”.
Op de website van Wynia’s Week stond een voorpublicatie uit mijn boek ‘Paniek om niets‘.
Op Wynia’s Week besteedt natuurkundige en wetenschapsjournalist Arnout Jaspers aandacht aan ‘Paniek om niets‘. ‘Terecht wijst Rozendaal ook op de kwalijke trend bij de overheid om normen voor potentieel schadelijke stoffen niet af te stemmen op welke concentratie van die stof merkbare schade kan toebrengen (met een ruime veiligheidsmarge, uiteraard), maar op de kleinst mogelijke concentratie die überhaupt nog meetbaar is.’
In zijn column in NRC heeft biochemicus Martijn Katan, emeritus hoogleraar voedingsleer aan de VU, een overwegend positieve recensie van mijn nieuwe boek ‘Paniek om niets‘. Hij constateert wel een foutje (wordt in de tweede druk gecorrigeerd) maar looft me voor mijn schrijfstijl. En ‘met wat hij betoogt over de imaginaire gevaren van minieme beetjes chemicaliën ben ik het eens’.
Marcia Luyten, columniste van de Volkskrant, twittert: lees het boek van Simon Rozendaal over Piet Hein.
De directeur van de Oude Jan ‘jat’ mijn opmerking dat PH woke was.
Op GeenStijl interviewde Arthur van Amerongen me over activistische journalisten, wat er na corona komt, Katendrecht en de overdreven angst voor minieme chemische risico’s.
In 2019 kwam mijn boek ‘Warme aarde, koel hoofd’ uit. Ter gelegenheid daarvan was er in het tv-programma Buitenhof een debat tussen mij en Diederik Samsom.
Marianne Zwagerman, columniste (en voormalig directeur) van de Telegraaf veranderde haar mening over Tata Steel n.a.v. mijn ‘briljante’ column in EW.
Waarop Karin den Heijer, leraar scheikunde op het Erasmiaans gymnasium schreef dat ze door mijn boeken en artikelen veranderd is van ‘bange milieuactivist tot vooruitgangsoptimist’.
In Metro van 8 juni 2023 werd ik samen met Maarten van Rossem en Julia Wouters geïnterviewd over de klimaatactiegroep Extinction Rebellion.
De tiende D.G. van Beuningenlezing die ik op 27 maart 2023 mocht uitspreken op de ss Rotterdam is geplaatst op de website van EW en AD. Daarnaast heeft AD het ook in de papieren krant gepubliceerd.
Column Ronald Plasterk in De Telegraaf van 23 maart 2023: ‘Je zou hopen dat de kritische Nederlandse omroep regelmatig fysicus Arnout Plasterk of chemicus Simon Rozendaal uitnodigt om uit te leggen hoe het echt zit.’
November 2022: Onlangs is mij een zeldzame eer ten deel gevallen. Schrijver en columnist Sander Schimmelpenninck schold me op Twitter uit voor ‘Prostaatpopulist’ en ‘guur rechts‘ .
In de NRC van 10-11-2022 reageert columniste Aylin Bilic op het meningsverschil tussen Ed Nijpels en mijzelf in de uitzending van WNL Op Zondag van 6 november.
Zondag 6 november 2022 was ik te gast bij WNL Op Zondag en mocht daar de stelling verdedigen dat Nederland te weinig vaart maakt met kernenergie.
Op 6 oktober 2022 werd ik voor TPO (The Post Online) geïnterviewd door Hans van Willigenburg.
28 juli 2022 werd ik geïnterviewd door Laurens Bluekens voor het Metro panel met de stelling ‘Nederland moet sterker inzetten op kernenergie’.
In NRC Handelsblad van 8 maart 2022 stond een artikel over de verslaggeving in NRC Handelsblad over de klimaatproblemen. Verslaggever Gijsbert van Es wijst er op dat ik in 1977 de allereerste was.
nrc-handelsblad-20220308-4600724-klimaatverandering-sinds-1977Op 12 januari 2022 had de Volkskrant een in memoriam voor Olaf Schuiling, die enkele weken eerder op 89-jarige leeftijd was overleden. Voor die necrologie werd ik geïnterviewd, omdat ik Schuiling in 2005 uitgebreid interviewde voor Elsevier. Dat interview is te vinden in mijn bundels ‘Gesprekken met grote geleerden‘ en ‘Vertrouwen in de wetenschap‘.
Op de NRC website van 10 januari 2022 gaat Gijsbert van Es in het archief na wanneer in NRC Handelsblad voor het eerst over klimaatverandering dan wel het broeikaseffect is geschreven en komt tot de conclusie dat ik in 1977 de eerste was.
In EW week 1 2022 reageer ik op de Huizinga-lezing over een ‘klimaatcatastrofe’ van de Belgische cultuurhistoricus en schrijver David Van Reybrouck.
Op radio 1 werd ik op 6 januari 2022 geïnterviewd over de verschillen en overeenkomsten tussen de aidspandemie van dertig jaar geleden en corona nu.
In het Kerstnummer van EW week 50 2021 brengt Gerry van der List een ode aan de natuurwetenschap, als ‘aartsengel van de vooruitgang’. Hij noemt enkele auteurs die daar aandacht aan schenken, onder wie ondergetekende: ‘Dat pessimisme vaak feitenvrij is, blijkt ook uit informatieve publicaties als Het Grote Goed Nieuws Boek en Alles wordt beter! van Simon Rozendaal. In zijn columns in EW toont de wetenschapsjournalist aan dat doemdenkers uit het verleden, zoals de Club van Rome, geregeld te hard de noodklok hebben geluid. Dit besef gaat bij hem gepaard met een rationeel vertrouwen in de inventiviteit van wetenschappers om moderne problemen, zoals de opwarming van de aarde, te lijf te gaan.’
In Nieuwe Revu van week 48 2021 word ik geïnterviewd door Laurens Bluekens over o.a. het klimaatprobleem, kernenergie en biologisch voedsel.
Op de website van de onlinekrant Metro gaf ik op 11 november 2021 samen met klimaatpsycholoog Gerdien de Vries en klimaatonderzoeker Detlef van Vuuren antwoord op de vraag of Nederland genoeg doet om de opwarming van de aarde te beperken.
Op 30 oktober mocht ik bij WNL op Radio 1 (vanaf minuut 9) wat zeggen over de klimaattop in Glasgow.
In journalistenvakblad Villamedia worden enkele ‘klimaatjournalisten’ onder wie ik zelf geïnterviewd over de klimaatverslaggeving: is het terecht om woorden als ‘klimaatcrisis’ te gebruiken?
In EW kom ik aan het woord bij het overlijden van journalist Aad Wagenaar.